All Categories
Featured
Table of Contents
Zo wordt verplaatsing vanwege esthetische motieven, bijvoorbeeld voor een onder de gedoogplicht vallend Po, P-station, niet als noodzakelijk gezien, mede vanwege het feit dat al bij de plaatsing wordt beoogd deze situatie te voorkomen (wat kost gemiddeld een huis bouwen). Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit. FEIT. Het principe ‘liggen om niet is verleggen om niet’ voor telecomkabels gaat niet in zomaar op.
Daar komt bij dat een telecomaanbieder pas verplicht is om maatregelen voor zijn kabels te treffen als dit nodig is voor het oprichten van een gebouw of het uitvoeren van een werk van de gedoogplichtige (wat kost gemiddeld een huis bouwen). Hierbij kan gedacht worden aan het verbreden van een weg of het realiseren van een parkeergarage.
Als het planten van een boom echter onderdeel is van een reconstructie van een weg, dan kan deze activiteit wel vallen onder de ‘uitvoering van werken’. Bovendien moet er nog steeds noodzaak zijn: als er relatief eenvoudig aanpassingen doorgevoerd kunnen worden in het ontwerp van het werk, dan kan de noodzaak ontbreken.
Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel. FABEL. Een gedoogplichtige, zoals een gemeente, kan een verzoek indienen bij een telecomaanbieder om telecomkabels te verleggen. Indien een verzoek is gedaan tot het nemen van een bepaalde maatregel of verlegging en er is voldaan aan de randvoorwaarden, zoals de noodzaak van een verlegging, dan moet de telecomaanbieder zo snel mogelijk overgaan tot het nemen van de gevraagde maatregelen.
Ook een partij die namens de gedoogplichtige werkzaamheden uitvoert, bijvoorbeeld een aannemer die een rotonde aanlegt, kan een verzoek bij de telecomaanbieder indienen. Het kan ook voorkomen dat een niet-gedoogplichtige zelf werkzaamheden wil uitvoeren, dus niet namens een gedoogplichtige, waarbij telecomkabels verlegd moeten worden. Deze partij kan dan met de rechthebbende van die gronden een gebruiksrecht overeenkomen; een mogelijkheid die sinds 2016 in de wet is opgenomen (wat kost gemiddeld een huis bouwen).
Het is dus een fabel dat alleen een gedoogplichtige dit kan. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel - wat kost gemiddeld een huis bouwen. FABEL. Als een gedoogplichtige partij gebruik wil maken van zijn gronden voor het oprichten van gebouwen of het uitvoeren van werken, kan hij de telecomaanbieder verzoeken om maatregelen voor zijn telecomnetten te treffen; het verplicht verleggen of aanpassen van de aanwezige telecomkabels.
Deze termijn gaat niet op als er nog geen nieuwe locatie (nieuw tracé) beschikbaar is. Dan wordt er een speciale termijn van twaalf weken gehanteerd die ingaat op het moment dat een daadwerkelijk tracé beschikbaar is. Dit betekent niet dat er een tracé door de gedoogplichtige beschikbaar gesteld moet worden.
Dit betekent echter niet dat het verplicht is om een tracé beschikbaar te stellen. Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit. FEIT. Een gemeente kan de telecomaanbieder verzoeken om maatregelen te treffen voor zijn netten, zoals het verplaatsen van kabels, als de gemeente grond gaat leveren voor het oprichten van gebouwen.
In dat licht moeten de bouwplannen bijvoorbeeld voldoende duidelijk zijn, zodat exact bepaald kan worden welke maatregelen voor de kabels moeten worden getroffen om de oprichting van gebouwen mogelijk te maken. Om van voldoende bepaalbare bouwplannen te kunnen spreken, moet er een ontvankelijke aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen’ zijn ingediend. wat kost gemiddeld een huis bouwen.
Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit. FEIT. Het Rijk is net als de gemeente, de provincie en het waterschap een overheidsinstantie. Deze partijen hebben allemaal verschillende beheertaken wettelijke toegewezen gekregen. Zo vloeit er uit de Wegenwet voort dat deze overheidsinstanties de aan hun toegewezen wegen moeten onderhouden. Voor het Rijk geldt daarnaast ook de Wet rijkwaterstaatswerken en de Spoorwegwet waar een beheertaak op gestoeld is.
Belangrijke aanvulling hierbij is dat er voor het Rijk een uitzonderingsregel geldt. Zelfs in gevallen dat zij nog geen rechthebbende is van bepaalde gronden, kan zij toch een telecomaanbieder op zijn kosten de telecomkabels laten verleggen. Dit is het geval als een Tracébesluit is vastgesteld; een planologisch besluit voor bijvoorbeeld de verbreding van een snelweg of een aanpassing aan een spoortracé.
Zij moet dan een ‘projectplan’ hebben opgesteld. Als nuance kan worden gemeld dat als het Rijk niet binnen drie jaar na het verzoek rechthebbende is geworden van de gronden, de telecomaanbieder recht heeft op vergoeding van zijn gemaakte kosten. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel. FABEL. Er bestaat geen wet- of regelgeving die hiërarchische verhoudingen tussen verschillende ondergrondse partijen regelt.
Wel is het zo dat het technisch gezien belangrijk kan zijn waar een kabel of leiding is gepositioneerd. Zo is bijvoorbeeld de diepte voor een waterleiding van belang vanwege de kans op bevriezing. Dat is dan ook een van de redenen waarom er veel met normprofielen wordt gewerkt, die vaak zijn gebaseerd op het normprofiel van de NEN 7171-1.
Hieruit vloeit echter geen voorrangsregeling voort bij werkzaamheden voor kabels en leidingen. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel. FABEL. Een telecomaanbieder, maar ook andere netwerkexploitanten, stemt in met redelijke verzoeken tot medegebruik van zijn fysieke infrastructuur voor de aanleg van een (openbaar communicatie)netwerk met hoge snelheid. wat kost gemiddeld een huis bouwen. Dit betreft de passieve delen van de infrastructuur, zoals mantelbuizen.
Het medegebruik vindt plaats onder billijke en niet-discriminerende voorwaarden en tegen een billijke en niet-discriminerende vergoeding (eiken bijgebouw). wat kost gemiddeld een huis bouwen. Daar komt bij dat medegebruik uitsluitend kan worden geweigerd op objectieve, transparante en evenredige gronden. Onder deze gronden wordt verstaan: de technische of economische ongeschiktheid van de infrastructuur, de toekomstige behoefte aan ruimte, redenen van veiligheid of volksgezondheid, redenen van integriteit en veiligheid van reeds aangelegde netwerken of van kritieke infrastructuur, risico van ernstige verstoringen van communicatiediensten, en de beschikbaarheid van alternatieve middelen voor de telecompartij.
Het is in ieder geval niet zo dat telecomaanbieders of andere netwerkexploitanten in alle omstandigheden medegebruik zullen moeten toestaan. Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit. FEIT. Telecomkabels die voldoen aan de definities van een openbaar elektronisch communicatienetwerk en gelegen zijn in openbare gronden van de gemeente, moeten worden gedoogd.
FABEL. De WIBON beschrijft de plichten en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen ten aanzien van de informatie-uitwisseling en, als gevolg daarvan, de mogelijkheid om zorgvuldig te kunnen graven. Doel van de WIBON is dan ook om gevaar of economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen (zoals water-, elektriciteit-, gas- en telecomleidingen) te voorkomen.
De WIBON richt zich dan ook niet op eigendomsvraagstukken of op het vastleggen van privaatrechtelijke verhoudingen tussen grondeigenaren en beheerders van netten. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel. Informatiemodel kabels en leidingen (IMKL) Het Informatiemodel kabels en leidingen (IMKL) is door Geonovum ontwikkeld in opdracht van de gezamenlijke netbeheerders en grondroerders en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het IMKL is gebaseerd op NEN3610 en daarmee onderdeel van de NEN3610-familie - wat kost gemiddeld een huis bouwen. (Bron: Geonovum) FABEL. Niet alleen kabels of leidingen die in gebruik zijn, vallen onder de WIBON. Ook de niet (meer) in gebruik zijnde kabels of leidingen vallen hieronder, net als een lege mantelbuis, zodat ook hiervoor de registratieplicht geldt.
Ook de andere verplichtingen uit de WIBON hebben betrekking op lege mantelbuizen. De reden hiervoor is dat de grondroerder moet weten wat hij in de grond kan aantreffen en dat hij tevens aan zijn onderzoeksplicht kan voldoen (wat kost gemiddeld een huis bouwen). Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit. KLIC In de WIBON wordt gesproken over het doen van een graafmelding, wat gedefinieerd is als een ‘melding aan de Dienst van voorgenomen graafwerkzaamheden’.
Binnen het Kadaster is het registreren en ontsluiten van informatie over de ligging van kabels en leidingen ondergebracht in het KLIC (kabels en leidingen informatiecentrum). Daarom wordt er in plaats van ‘graafmelding’ vaak gesproken over een ‘KLIC-melding’. FEIT. Grondroerders hebben de verplichting om bij het mechanisch verrichten van werkzaamheden in de ondergrond (graafwerkzaamheden) een graafmelding (KLIC-melding) te doen.
Het handmatig in de grond slaan van palen valt hier niet onder. In dat kader valt het niet onder de werking van de WIBON en hoeft er geen graafmelding te worden gedaan. Hierbij dient opgemerkt te worden dat als de palen door een graafmachine in de grond worden gedrukt, dit wel weer onder het mechanisch verrichten van werkzaamheden valt en een graafmelding daarmee verplicht is. stellingbouw.
Er is namelijk inmiddels voldoende jurisprudentie op het gebied van privaatrecht, waarbij rechters de CROW500 van toepassing verklaren op handmatig veroorzaakte schades. Dus ook als het volgens de WIBON niet verplicht is om een graafmelding (KLIC-melding) te doen, is dat vaak wel verstandig. Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit.
Asfalt is een constructie die boven op de ondergrond is aangebracht. De WIBON richt zich op mechanisch graafwerkzaamheden in de ondergrond. Als bij het frezen van asfalt (of het boren daarin) de ondergrond onder het asfalt niet geroerd wordt, dan valt dit werk niet onder graafwerkzaamheden in de zin van de WIBON.
Dan is een graafmelding (KLIC-melding) dus wel verplicht. Of in het asfaltbed wordt geroerd, wordt beoordeeld op basis van de feitelijke omstandigheden van het geval: je moet dus wel heel zeker weten dat je er niet in terecht kunt komen en bij twijfel het zekere voor het onzekere nemen. Bij zagen in asfalt (het doorzagen) en het mechanisch verwijderen van asfalt met bijvoorbeeld een puinbak, is een graafmelding altijd verplicht en zal er tijdens een controle altijd een overtreding worden vastgesteld als er dan geen gebiedsinformatie van een graafmelding aanwezig is.
FABEL. Bij het direct wegzuigen van zand met behulp van een zuigmond is sprake van mechanische werkzaamheden in de ondergrond en is het doen van een graafmelding (KLIC-melding) verplicht. Deze werkwijze (het direct wegzuigen) wordt het meest toegepast. Deze hoofdregel geldt niet indien het zand eerst in de ondergrond handmatig wordt vrijgemaakt en op een plaats bijeen wordt gebracht om vervolgens met de zuiginstallatie te worden verwijderd uit de ontgraving.
Uiteraard is het ook voor de tweede activiteit wel toegestaan om op voorhand een graafmelding (KLIC-melding) te doen om eventuele risico’s te minimaliseren. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel. FABEL. Grondverdichting is het verminderen van het volume van zand- of steenachtige materialen en wordt toegepast bij funderingen en grondverbetering.
Het doel van verdichten is een draagkrachtige en vaste bodemlaag te krijgen. Indien hiervoor mechanische werkzaamheden in de ondergrond plaatsvinden, zijn het mechanische graafwerkzaamheden die onder de WIBON vallen. Pas dan zijn de verplichtingen vanuit de WIBON van kracht, waardoor ook een graafmelding (KLIC-melding) moet worden gedaan. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel.
Op begraafplaatsen mag worden volstaan met een eenmalige melding. Zolang de beheerder van de begraafplaats weet dat er niets is gewijzigd aan de ligging van eventuele kabels en leidingen hoeft er niet opnieuw gemeld te worden ondanks dat er dieper dan 50 cm wordt gegraven. Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit.
Bij het uitdiepen of baggeren van watergangen kunnen er kabels en/of leidingen worden aangetroffen. In principe gelden de regels van de WIBON onverkort voor graafwerkzaamheden in deze watergangen. Voor werkzaamheden in de waterbodem is dan ook een graafmelding (KLIC-melding) vereist. Fabel Feit CORRECT! Dit is een fabel. FABEL. Als een grondroerder mechanische graafwerkzaamheden uitvoert, dan moet hij onderzoek doen naar de precieze ligging van kabels en leidingen.
Uitgangspunt van de wet is dat bij elke graafbeweging men eerst beoordeeld of dit veilig kan worden gedaan zonder aanwezige kabels en leidingen te beschadigen. Toch is hierop één uitzondering. Een graafmelding (KLIC-melding) kan namelijk achterwege blijven bij agrarische bedrijven die staan ingeschreven bij de Dienst Landbouwregelingen. Deze bedrijven hebben ooit een graafmelding gedaan en weten of er sinds die ene graafmelding geen veranderingen in de ondergrond hebben plaatsgevonden.
Voor draineren en diepploegen is dus ook voor deze bedrijven altijd een graafmelding verplicht. De stelling dat bij ondiepe graafwerkzaamheden geen graafmelding noodzakelijk is, is daarom niet waar. Fabel Feit CORRECT! Dit is een feit. FEIT. Alle gemeenten zijn beheerder van netten, hoewel het type en de grootte van de netten per gemeente verschillen.
Als beheerder van netten hebben gemeenten bepaalde verplichtingen op grond van de WIBON, zoals de registratieplicht, die ook gelden voor andere netbeheerders. Naast het beheer van hun eigen netten, zijn gemeenten ook beheerder van zogenaamde weesleidingen. Dit zijn leidingen die in de ondergrond worden aangetroffen en waarvan de beheerder van het net na nader onderzoek niet kan worden vastgesteld.
Latest Posts
Auto Verkopen Den Haag - Autoopkoperbenelux.be
Model Met Stoma
Notebuddy Printer